Dit is mijn gedachtegoed. Hoe ik van een leven waar ik me leeg voelde en tegelijkertijd volop op de gaspedaal duwde klaar om tegen de muur te knallen, naar een betekenisvol en vredevol leven ben gegaan. Ik heb niet mijn hele leven overhoop gehaald. Dat was niet nodig. Ik leef nu wel veel meer met wat ik belangrijk vind. Dat geeft rust. En tegelijkertijd ben ik gaan ondernemen in het leven, in plaats van het te ondergaan. Want de wereld trekt zich van wat ik belangrijk vind niet altijd iets aan.
Jij kunt dit ook!
Ik geloof dat iedereen in zijn leven welzijn kan ervaren.
Ik geloof dat iedereen dat kan op zijn EIGEN manier.
De enige die ervoor zorgt dat je daar niet bent, ben JIJ!
Wat wil jij in het leven?
Welke obstakels liggen er op jouw weg?
En wat helpt je om een duurzamer welzijn te ervaren?
Misschien kan ik je alvast gerust stellen:
- Ik heb de waarheid niet in pacht (wie wel?)
- Ik ben er ook nog altijd niet (waar dat zou moeten zijn?)
Ik kan je dus niet leren hoe je boeddhagewijs verlicht kunt worden. Het zou wel tof geweest zijn natuurlijk. - Ik heb ook mijn uitdagingen (en mijn ups en downs)
Maar ik geloof dat ik ondanks en daarom wel een bijdrage kan leveren. Ik leer nog elke dag obstakels ‘overwinnen’ en ga worstelingen aan. Ik blijf stappen zetten in het leven. Ik beweeg.
Misschien is dit niet wat je zocht, maar ik kan niet anders dan dit zeggen (omdat het leven geen wachtzaal is tot het geluk je komt bespringen):
- Ik ben mijn eigen oorzaak. Ik word elke dag steeds meer wie ik wil zijn. Daarvoor is er dus werk aan de winkel. Dat gaat niet vanzelf. Dat gaat niet met hopen.
De filosofie van het welzijnskompas
- Vrede is de grondhouding van een volwassen mens.
- Een volwassene maakt de keuze om niet te lijden.
- Vrijheid is wat je doet met wat je wordt aangedaan.
- Het leven is een uitnodiging. Obstakels zijn geschenken.
- Jij bent wie je besluit te zijn.
- Alles wat je nodig hebt, zit al in jou.
- Door het leven niet te ondergaan, creëer je een leven waar je gaat in ondernemen!
Wanneer er bij jou tijdens het lezen van deze kijk op het leven een stemmetje geniepig komt piepen met “Ja maar…”, dan nodig ik je uit om verder te lezen 🙂. Misschien dat je hier en daar wel tegen-intuïtieve ideeën gaat tegenkomen.
De wereld is een mysterieuze en verwarrende plek. Als je niet bereid bent om verward te raken, word je slechts een kopie van andermans gedachten. – Noam Chomsky
Ik nodig je dus niet uit om een kopie van mij te worden, maar je eigen leven te creëren. Ik reik je slechts enkele mogelijke strategieën aan. Enkele oefeningen zodat jij jouw weg naar welzijn kunt bewandelen. Volg mij dus niet slaafs. Ik heb mijn eigen weg te gaan. Ik ontmoet je daar graag, maar neem niets zomaar klakkeloos over. Wees kritisch en tegelijkertijd met een open geest.
De strategie van het welzijnskompas
Heel veel aan jezelf werken om je te veranderen gaat je verhinderen om je goed te voelen.
Misschien moet je die zin nog eens lezen.
En ja, ik ben een coach. Zo eentje die jou helpt om je van punt A naar punt B te krijgen. Van een punt waar je niet meer wilt zijn naar een punt waar je wel zou willen zijn.
Omdat je je niet meer goed voelt waar je nu bent. In welke context dan ook.
Maar ik geef je een garantie: je kunt je goed voelen waar je ook bent op deze wereld.
Daarbij geef ik nog een garantie: je gaat je hier niet direct 100 % comfortabel bij voelen.
En het zal niet de laatste schijnbare tegenstrijdigheid zijn die je uit mijn mond zult horen.
Waar het (bijna altijd) fout gaat
En misschien ook bij jou.
Je zoekt regelmatig nieuwe dingen omdat die oude dingen niet meer zijn zoals ze geweest zijn. Ze maken je niet meer gelukkig.
Eigenlijk is hier de wet van de verminderde meeropbrengst van kracht: het idee dat je naarmate je meer van iets krijgt dat je gelukkig maakt, de extra hoeveelheid geluk die je ervaart door elke keer nog meer te willen van dat iets, uiteindelijk zal afnemen.
Eenvoudiger gezegd: je gaat je vervelen. Je gaat iets saai ervaren. Dat waar je dacht gelukkig van te worden is blijkbaar uitgewerkt. De leegte wenkt. En die moet zo snel mogelijk opgevuld worden. Dat onbehagen moet worden opgelost.
Tot je ontdekt dat je goed voelen niet draait om alleen maar plezierige ervaringen, maar dat die eerder een bonus zijn bij een gelukkige levensstijl.
Plezier is dus weldegelijk een ingrediënt van geluk. Alleen is het nogal eendimensionaal. Om volume te creëren heb je naast een lengte ook nog een breedte en een diepte nodig. Of 3 ingrediënten, naargelang de metafoor. En de hoeveelheid van de ingrediënten kun je naar eigen believen kiezen.
Misschien had je hier een exact en uitgeschreven recept verwacht? 😉
De kleine dingen van het leven met meer mindfulness beleven en waarderen: de kracht van aandacht.
Leren genieten van de gebeurtenissen zonder ze leuk / niet leuk te beoordelen.
Dus beseffen dat het afwijzen van wat er nu is (“het is nu niet goed genoeg”) een bron van lijden is.
En dus is plezier ook het leren dansen met de bewegingen van het leven. Of je die bewegingen leuk vindt of niet.
Het probleem in onze commerciële maatschappij is dat wij constant worden ‘blootgesteld’ dat producten, evenementen en plekken ons gelukkig gaan maken. De waarheid echter is dat niks in de buitenwereld iets met ons doet. Niets doet iets met jou. Niets maakt je gelukkig. Al die dingen zijn volkomen ‘neutraal’.
De vraag is eerder omgekeerd te stellen: Wat doe jij met de dingen?
“Ja maar Peter, als niets mij gelukkig kan maken, hoe zit dat dan met dit kompas naar meer welzijn?“
De weg naar het oplossen van deze problemen wordt altijd gezocht in…
- Het zoeken van de geschikte omstandigheden
- De juiste doelstellingen
Samengevat in: “Als ik dat ga bereiken, dan ga ik pas gelukkig zijn!”
Maar zelfs als je dat gevonden en bereikt hebt, wat ga jij doen als de wereld om je heen verandert en zich geen ene moer aantrekt van jouw geschikte omstandigheden?
Trouwens, wij hebben een stuk brein, dat wat we met de (zoog)dieren gemeen hebben, die zich niks van al dat geluk aantrekt en eigenlijk alleen maar wilt overleven en gemaakt is om zo snel mogelijk problemen op te lossen. Maar ijverig op zoek gaan naar ultieme oplossingen, overmatig denken en piekeren over problemen en negatieve gebeurtenissen is geen recept voor welzijn.
Ook het zoeken naar de juiste doelen kunnen je verlammen. Boeken lezen, podcasts luisteren, plannen maken… het voelt alsof je aan jezelf werkt. Maar is die lange to-do-lijst van upgrades aan je zelf geen zoektocht naar je ideale zelf, ver boven de verwachtingen?
Niet dat je niets mag veranderen. Maar wat aanvaard je niet van jezelf of je omstandigheden? Waar bind je de strijd aan? En is daar wel iets mee te winnen? Kan er rust ontstaan als je een oorlog voert?
Trouwens, iets écht veranderen creëert natuurlijk weerstand, het vraagt focus en energie om ideeën om te zetten in gewoontes. Daar kan ik je als coach zeker bij helpen om dat proces te versnellen.
Hoe lang wil jij nog in de tredmolen van het zoeken naar geluk trappelen?
Is er dan geen oplossing?
De oplossing is wanneer je de gedachte dat al die dingen en omstandigheden je gelukkig zouden moeten maken gaat loslaten. Er niet meer achteraan gaat. Dat wilt niet zeggen dat je geen dingen in huis hebt of nergens meer naartoe moet gaan, maar dat je beseft dat het niks uitmaakt voor je welzijn op lange termijn.
Je kan natuurlijk blijven kiezen voor het plezier alleen en het daarbij gepaard gaande kortstondig ‘goed voelen’. Die keuze kun je inderdaad maken. Je hebt immers de vrijheid om daarvoor te kiezen. Dat is absoluut de makkelijkste keuze. Dan hoef je zelfs niet meer verder te lezen. En dat is prima natuurlijk! Dus misschien is dit een afscheid… 🙂
Voor diegenen die nog overschieten:
Welke mogelijkheden zijn er dan wel?
Hoe kun je nu keuzes maken in het leven?
Aan de hand van jouw persoonlijk kompas naar meer welzijn.
Dat kompas zal uiteindelijk de richting tonen waar je naartoe kunt bewegen.
Als je leeft aan de hand van dit kompas kom je in beweging en tegelijkertijd ontstaat er meer welzijn.
Met de garantie dat er weerstand gaat komen en dat je er energie gaat in moeten steken om dit om te zetten naar gewoontes.
Welke belangrijke vragen kun je stellen?
- Wat kom ik hier eigenlijk doen op deze aardbol?
- Hoe kan ik mij goed voelen op deze aardbol?
- Waar ga ik naartoe op deze aardbol?
Wanneer je deze vragen helder krijgt is het gevolg echter dat je in actie zult moeten schieten, terug in beweging zal willen komen. En misschien zijn er op dit punt ook mensen die willen afhaken. Want inderdaad, je kunt dit oordelen naar makkelijk of moeilijk, leuk of niet leuk, maar dat is volgens mij niet de meest behulpzame conclusie als je vooruit wilt komen in het leven.
Wanneer jij weet wat je hier komt doen, dan is de volgende stap om een persoonlijke missie samen te stellen.
Wanneer jij je goed wilt voelen, dan ga je zoveel mogelijk jouw waarden aan bod laten komen. Waarden, zijn naast plezier het tweede ingrediënt van welzijn:
Als uitbreiding van het eerste ingrediënt plezier leeft een volwassene volgens waarden.
Wanneer is iets waardevol?
- wanneer er een toegevoegde waarde is
- als iemand er op één of andere manier beter van wordt, en dat iemand is zowel je of anderen
In plaats van te oordelen of iets leuk of niet leuk kun je iets juist en goed creëren. Dat is niet het goede krijgen zoals een kind vaak wil, maar het goede doen wat volwassenen uiteindelijk doen.
Hiervoor is voortdurend onderzoek en nadenken nodig over de richting die je aan je leven wilt geven.
- Aan welke waarden wil jij aandacht besteden?
- Met welke waarden wordt jij een beter en rijker mens?
En dit alles zodat je in het leven keuzes kunt maken om een leven te leiden die je graag zou willen en die welzijn met zich meebrengt.
- Dit kompas stuurt je je beslissingen aan.
- Dit kompas bepaalt je vooruitzichten.
- Dit kompas geeft je richting in de toekomst.
Er bestaat dus geen blauwdruk of exacte handleiding van het leven. Dat is geen statisch gegeven. Een kompas verandert naargelang jouw leven vordert. Jouw waarden, persoonlijke missie en je levensdoel ga je dus best af en toe herzien.

Het resultaat is dit…
STAP 1
Wat zijn jouw waarden? Wat is belangrijk voor jou?
STAP 2
Waar pas jij je waarden toe? Hoeveel komt een waarde aan bod in je leven? Welke waarden kun je meer gaan inzetten? Welke waarden zijn prioritairder dan anderen?
STAP 3
Een antwoord hebben op de vraag: Wie ben ik?
Ik kan het al verklappen 😉: “Ik ben mijn waarden“.
STAP 4
Wat is mijn missie? Wat is mijn levensdoel?
STAP 5
Actie ondernemen.
En deze stappen steeds weer herhalen: experimenteren, implementeren en aanpassen.
Zoals ik al eerder zei: jij kunt dit!
Het is echt minder moeilijk dan het klinkt.
Vandaag maken we een begin met een aantal van deze stappen.
Maar eerst even dit:
Ja maar Peter, hoe kan ik omgaan met omstandigheden waar ik angstig en onzeker van ben?
“Veel rust ervaar ik niet als ik me in omstandigheden bevind waar ik verstijf of helemaal niks meer doe.“
Eerst en vooral (en ik besef dat veel mensen dit niet graag (willen) horen): de omstandigheden zijn niet de oorzaak van je lijden of pijnlijke ervaringen. De oorzaak is jouw eigen oordeel: jij wilt iets wat er niet is of je wilt iets niet wat er is. De omstandigheden zijn enkel de aanleiding, je emoties reageren op je eigen oordeel over die omstandigheden. Maar je hebt hier niet veel aan als je hiermee nog weinig geoefend hebt of in het midden van een emotionele storm terecht gekomen bent.
Mag jij van jezelf bang, verdrietig, kwaad,… zijn? Mogen die negatieve emoties er helemaal zijn?
Antwoord je daar ‘ja’ op, dus aanvaard je die gevoelens, wat is dan het probleem? 😎
Wanneer het antwoord ‘neen’ is, wat niet zelden het geval is: hoe zou het zijn als je jouw gevoelens als een uitnodiging ziet? Om er nieuwsgierig naar te zijn? Om ze waar te nemen. Je bent daartoe in staat. Je bent die gevoelens niet, je hebt ze.
Want wanneer ga je je rustiger voelen? Wanneer je denkt: dat is veel te lastig, die wil ik niet, of wanneer je aandacht schenkt aan dit deel dat het spannend vindt?
Wat heeft dit deel nodig? Wat heb JIJ nodig? Hoe zou het zijn als iemand zegt: “Ik zie dat je bang, verdrietig of boos bent. Hoe is dat voor jou?”
Want hoe kun je rust en welzijn ervaren als je steeds weer op jacht gaat naar rust en een strijd gaat voeren om zo snel mogelijk die ambetante emoties kwijt te raken?
Je krijgt rust in jou wanneer je aanvaard waar je op dit ogenblik bent. Wanneer je jezelf toestaat dat al die ongewenste gevoelens er mogen zijn. Want die emoties zijn er. Ze willen je iets vertellen. Net als een kind dat net zo lang gaat jammeren tot je het aandacht geeft.
Je kunt eigenlijk niet anders dan je emoties aanvaarden, waarnemen, er met enige afstand naar kijken, ze onderzoeken. Want ze zijn er, ze kloppen op de deur en willen je aanzetten tot handelen. Je hebt geen andere keus dan ze gelijkmoedig te accepteren. Tenzij je de strijd wilt voortzetten natuurlijk. Maar daarmee creëer je nog meer ongewenste emoties.
Dus hoe zou het zijn moest je zeggen: “Ik aanvaard!”
Hier zit ons volwassen en redelijke handelen. En dat gaat niet vanzelf. Het is veel makkelijker om je emoties zomaar meester van je te laten worden. maar hoe kun je dus omgaan met een situatie die je angstig en onzeker beoordeelt, zonder dat je verstijft en niets meer doet en zodat er rust kan ontstaan? Door ze te aanvaarden. Dat klinkt voor veel mensen zeer tegen-intuïtief, maar vertrouw me, als rust is wat je wilt bereiken.
Onkruid groeide tussen het grind. Vredig, maar dat was het woord niet. Berustend. Men zou het verstrijken van de tijd en het verlies van alle dingen inderdaad net zo goed kunnen aanvaarden. – Ilja Leonard Pfeijffer (Grand Hotel Europa)
Wanneer je innerlijke pijnlijke ervaringen vermijdt en ertegen vecht, wordt je leven juist beheerst door die pijn. Maar als je deze ervaringen toelaat, ze ruimte geeft en accepteert, krijg je meer ruimte. Dan hoeft je leven niet meer om dat lijden te draaien. De vraag is dan: Waar wil je dat jouw leven wel om draait? Waar wil je je aandacht en energie op richten? Dat zijn je waarden.
Er zijn ontelbare manieren om je leven vorm te geven. Wat jij aandacht schenkt, vormt jouw leven. Meerdere wegen zijn oké. Je hebt geen controle over wat er op je pad verschijnt, maar je hebt wel controle over hoe je daarop reageert en wat je wel of geen aandacht schenkt.
Als coach moedig ik je aan om je pijnlijke ervaringen te omarmen en te accepteren. Dit geeft je de vrijheid om je leven te richten op wat echt belangrijk voor je is. Door je waarden te ontdekken en je aandacht daarop te richten, kun je een leven creëren dat vervullend en betekenisvol is.
Zoals beloofd: jouw eerste stappen
Er was een tijd in mijn leven waarin ik me leeg voelde, alsof ik door een oneindig donker veld dwaalde zonder een duidelijk pad voor mij. En tegelijkertijd werkte ik me letterlijk te pletter tot ik tilt begon slaan. Pas achteraf had ik door dat ik keuzes maakte op basis van verwachtingen van anderen in plaats van wat echt belangrijk was voor mij. Dit leidde tot een gebrek aan richting in mijn leven.
Op een dag besloot ik dat het anders moest. Ik begon me te verdiepen in de filosofieën van oude denkers zoals Socrates en de Stoa, die spraken over deugden en een deugdzaam leven als de sleutel tot geluk. Dit resoneerde diep in mij en ik besefte dat ik mijn eigen waarden moest ontdekken en omarmen om een betekenisvol leven te leiden.
Dat is wat jij ook gaat doen: jouw waarden ontdekken. Ik schreef er een zelfcoaching gids over: Ik leef een waardenvol leven.
Dit is wat er ook met jou kan gebeuren als je deze zelfcoaching gids over waarden volgt:
✅ Innerlijke vrede: een diepere rust en tevredenheid ervaren omdat je keuzes maakt die echt bij jou passen.
✅ Betere beslissingen nemen: waarden zijn als een kompas bij jouw keuzes en geven richting aan je leven.
✅ Oprechte relaties: zoals je jezelf behandelt, volgens je waarden, zal je ook anderen behandelen.
✅ Veerkracht: beter omgaan met uitdagingen en tegenslagen omdat je handelt vanuit een sterke innerlijke overtuiging.
✅ Zingeving: een betekenisvoller en doelgerichter leven, wat bijdraagt aan een groter gevoel van welzijn en geluk.
Door je waarden centraal te stellen, kan je leven beginnen veranderen. Zelfs in moeilijke tijden vind je kracht in je waarden, wetende dat ze je helpen om trouw te blijven aan jezelf.
Waarom wachten? Begin vandaag nog met het ontdekken van jouw waarden en transformeer je leven.
Oefeningen maken kunnen tot grote inzichten komen. Maar…
NATUURLIJK DAAG IK JOU OOK UIT OM IN ACTIE TE KOMEN!
Waar loop jij tegenaan?
Wat tolereer je al veel te lang (van jezelf of van anderen) en waar wil je nu eindelijk mee starten?
Wat fluisteren al die geniepige stemmetjes je in?
Kennismaken?
Wil je weten of een coaching traject met mij bij je past?
Dan ben je heel welkom voor een gratis en vrijblijvend online kennismakingsgesprek.
Stuur een mailtje naar coach@peterblanckaert.be of via het formulier op deze pagina.
Ik kijk er naar uit je te leren kennen!
En voor ik het vergeet:
Als uitbreiding van de eerste twee ingrediënten plezier en waarderen. We vergeten vaak met al dat ‘werken aan jezelf’ dat er ook nog anderen zijn, met wie je samen leeft, werkt en je tijd doorbrengt. Resoneren dus. Dat klinkt verdacht veel op het modieuzere woord ‘verbinden‘.
Dit is geen fysieke verbondenheid, maar eerder meetrillen. Zoals een muziekinstrument bij bepaalde noten meetrilt doordat er een ander muziekinstrument in de buurt speelt.
Tegengesteld aan resoneren is eenzaamheid, de ervaring van afwezigheid van verbondenheid, ontstemming, dissonantie.
Verbondenheid creëert de ervaring van een gedeelde totaalervaring, een beleving die de geest en dus het lichaam in beweging brengt en tot harmonie en vervulling leidt.
Verbondenheid is niet alleen met anderen (familie, vrienden, werkplek) maar kan ook met de natuur of het heelal zijn: de overgave aan en het meetrillen met een groter geheel. Hier ontstaan misschien wel dankbaarheid en warmte.
Als iemand de straat veegt om in zijn levensonderhoud te voorzien, moet hij vegen zoals Michelangelo schilderde, zoals Beethoven componeerde en zoals Shakespeare schreef. – Martin Luther King
Enkele gerelateerde artikels en oefeningen:


