Toverproject

Ik heb een toverwoord voor een project waar ik aan werk, omdat het mij helpt gemotiveerd zijn. Dus zeg ik niet meer “Ik moet nog inspanningen leveren om te zwoegen op een hopelijk toffe tekst voor mijn klanten” (kwestie van het niet per se extra zwaar te maken 😅), maar zeg in de plaats “Ik ga werken aan mijn project Genesis.”

Waarom? Omdat woorden kracht hebben. En zeker woorden die een bepaalde betekenis krijgen. Genesis is de naam van mijn favoriete band. En ze deden gewoon hun goesting. Ze volgden hun eigen koers, ongeacht de mode (lees: marktvraag) van het moment. En in het begin waren ze dus niet commercieel succesvol. Als ze zin hadden om bijvoorbeeld een lange song te maken, dan deden ze dat, eentje van 23 minuten die net op een kant van een plaat paste. Uiteindelijk bracht de band, los dat ze zelf voor volle stadions speelden, twee zeer bekende muzikanten voort: Peter Gabriel en Phil Collins.

En dus is Genesis mijn inspiratie om teksten te schrijven zonder de zogenaamde geldende regels van marketing. Dat is nu net de reden dat ik ben afgeknapt in mijn vaste job, van al die honderdduizenden regels die we moesten volgen. Regels die dan nog eens tegenstrijdig zijn aan elkaar. Net zoals ik al die richtlijnen hoor en lees van hoe ik teksten zou moeten schrijven. Hoe dat iemand daar nog aan uit geraakt? En ik ga dat nu toch niet zelf gaan toepassen in mijn eigen bedrijf zeker?!

Eventjes ademen. De rook kwam bijna uit mijn toetsenbord naar aanleiding van emoties van frustratie…

Goed, ik ben dus nu aan het werken voor mijn project Genesis. Ik mag een woordkunstenaar zijn en doe mij goesting. Voila.

Misschien heb jij ook van die projecten die wat lastig zijn. Het is wellicht ook een gedacht om daarvoor een mooi toverwoord te verzinnen. Eentje die voor jou een betekenis heeft of die je zelf geeft natuurlijk. En je kunt het ter bekrachtiging zeggen tegen anderen, “Mannekes, ik ga aan mijn project Genesis werken. Gelieve mij even gerust te laten.”

Nu ik toch bezig ben, kan ik nog wat fictieve voorbeelden verzinnen:

  • wanneer je naar de fitness gaat kun je bijvoorbeeld zeggen dat je aan je ‘kathedraal’ werk.
  • wanneer je aan het knoeien bent in Excel: “Ik doe een ‘sessie Bill Gates'”.
  • als je dan toch nog eens echt moet koken “Ik zorg even voor de ‘dagelijkse kost'” (gelijk Jeroen Meus, nvdr)

Enfin, mogelijkheden te over!

Toch maar eens dat 23 minuten durende kunstwerk tonen. Een kleine waarschuwing. Dit is van 1972. Ik was zelf nog 7 jaar onderweg. Het is toch al in kleur. Peter Gabriel als zanger, en Phil Collins op drums.
Supper’s Ready (Banks/Collins/Gabriel/Hackett/Rutherford).
Audio: Genesis Archive (1967-75).
De klank is geplakt op verschillende opnames: Live at Bataclan (1973), Live at Shepperton (1973), Live at Melody TV (1974).

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.