Waarden zijn geen regels
Soms vragen mensen mij in een coachgesprek wat ze nu eigenlijk moeten doen. Die keuzes en verantwoordelijkheid liggen uiteraard niet bij de coach. Hoe kan iemand anders dan jezelf weten wat je moet doen in je leven, wat goed voor je is?
Waar we wel naar op zoek kunnen gaan zijn jouw waarden. Het zijn geen regels die je zeggen wat je moet doen in bepaalde omstandigheden. Regels worden opgelegd, waarden worden aangeleerd door bijvoorbeeld anderen als voorbeeld te nemen.
Veel mensen staan er niet bij stil wat hun waarden zijn en dus worden deze dan gevormd door de samenleving, de cultuur en de (sociale) media. Eenvoudig gezegd worden de waarden van veel mensen onbewust beïnvloed van wat anderen doen of zeggen. Maar dat hoeft niet negatief te zijn natuurlijk.
Ken jij in je omgeving of bekende mensen die een toegevoegde waarde voor de wereld zijn die je als voorbeeld kunt nemen? [vul in, in je werkboek]
Maar dus, wat zijn het nu, die waarden?
Waarden zijn abstracte begrippen, concepten of principes waar je ‘ja’ tegen zegt en waarde aan hecht.
Ze geven richting aan jouw leven en dienen als bronnen van inspiratie en oriëntatie in alle omstandigheden.
Waarden kan men nastreven zonder ze ooit te bereiken. Ze zijn zoals een kompas.
Principes zijn toekomstgericht: ze wijzen je de weg, maar je kan ze nooit volledig bereiken. Met andere woorden, ze fungeren als richtingaanwijzers.
Een mooie metafoor om de werking van waarden te begrijpen: Je kunt naar oostelijke richting reizen, maar het oosten kun je nooit bereiken.
In elke omstandigheid kun je je afvragen welke keuze je kan maken om in de richting van je waarde te gaan, bijvoorbeeld rechtvaardigheid. Maar je kunt nooit zeggen dat je rechtvaardigheid definitief bereikt kan hebben.