Durf jij de stap te zetten naar een leven dat bij jou past?

“Ja maar Peter, ik weet niet wat ik wil doen?” hoor ik veel mensen zeggen. Inderdaad, de uitspraak over moedig zijn gaat voor mij in eerste instantie over dat je zonder actie lang kunt wachten op een beter leven. Maar wat minstens even belangrijk is: de moed hebben om een leven te leven dat past bij jou.

Ik wist jaren niet waar ik naartoe wilde, behalve wat ik dacht dat leukig was en mij gelukkig ging maken. Maar dat bleek geen duurzame ‘oplossing’.

Ik was heel veel aan het doen wat ik graag deed… dacht ik tenminste. Mijn definitie van graag doen was “Ik heb dit al eens eerder gedaan en dat was fijn, dus meer van dat!”. Dat klinkt logisch, maar het was nogal een kinderlijke logica. Ik bleef bij de gekende recepten hangen, de zogenaamde ‘zekerheden’ en exploreerde niet meer. Tot vervelends toe! Want saai dat veel van die dingen begonnen te worden.

Weten waar ik naartoe wil is tegenwoordig niet meer bepaalde activiteiten doen die ooit een zekerheid waren om mij gelukkig te maken. Het is voor mij ontdekken terwijl ik het pad bewandel. En de moed hebben om obstakels, die ik gegarandeerd tegenkom, tegemoeD te gaan (het is geen spelfout ;)).

Ik stap dus veel meer de onzekerheden in én (!) in een bepaalde richting. Het is absoluut niet in het wilde weg dat ik stap. Ik stap waar mijn persoonlijke wegwijzers mij naartoe wijzen: mijn waarden (niet die van de maatschappij, mijn opvoeding), ik gebruik onderweg mijn talenten (dat waar ik goed in ben of laat bloeien) en mijn persoonlijke missie.

Ik merk dat veel mensen deze kompassen niet hebben in hun leven en toevallig maar ergens zijn ingestapt. Dat kan goed uitpakken natuurlijk. Maar wil je het allemaal aan het toeval overlaten?

Durven te stappen, zelfs als het lastig is én met een andere richting dan wat je gewoon bent is best wel spannend. Maar hoeveel mogelijkheden dat er onderweg ontstaan!

Moedig zijn is dus weten dat het lastig is, maar ook onderzoeken buiten de zekerheden dat je in jouw leven hebt geïnstalleerd.

Ps. Het op onderzoek gaan naar jouw waarden, talenten en missie is ook iets wat aan bod komt in mijn coaching sessies. Om dan hiermee in de actie te gaan natuurlijk!
Wie het zelf wilt doen: je vindt hierover ontelbaar veel boeken en tools op het internet. Over waarden heb ik zelf een werkboek gemaakt. Je kunt het hier downloaden en aan de slag mee gaan: Zelfcoaching gids – Ik leef een waardenvol leven.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.