1. /
  2. Levenskunst

Levenskunst kan gezien worden als een manier om het eigen leven vorm te geven. Iedereen die dat wil, kan aan levenskunst doen. Het staat open voor iedereen.

Inleidende woorden

In de naweeën van de eerste coronalockdown hier in België, werd ik voorzichtig thuisgeschreven door mijn huisarts. Het woord burn-out viel, alhoewel ik in tegenstelling tot velen niet in een fase van lichamelijke klachten was, zoals uitgeput zijn. Het punt waar ik aan de noodrem trok, was toen ik emotionele ‘hoogtepunten’ beleefde in de vorm van plotse prikkelbaarheid en enorme boosheid.
In die paar rustmaanden ging ik op zoek hoe ik mijn leven anders kon leiden. Ik kwam toevallig het boek De strategie van het geluk van Gerbert Bakx tegen.
Na het lezen en toepassen merkte ik structurele verbeteringen van mijn denken en dus van mijn gemoedstoestand. Ik kreeg terug energie om te ondernemen en voor het eerst sinds jaren voelde ik mij goed.
Je zult wel begrijpen dat ik enthousiast ben over deze ontdekking van Levenskunst en dat ik niets leuker vind dan er andere mensen mee kennis te laten maken. [lees verder…]

Inzichten

DE WERKELIJKHEID als dusdanig kunnen wij niet kennen. – Immanuel Kant

Over de werkelijkheid.

Inspiratie

EEN ANTWOORD GEVEN OP LEVENSVRAGEN: dansen met het leven, een eindeloze dans van mogelijkheden.
Help, mijn leven is uit balans. Ik wil terug evenwicht in mijn leven.
Help, ik ben angstig van dat ding!

Beoefenen

Er zijn twee routes die je kunt nemen tot een vredevol leven:

  1. aandacht aan je emoties: ‘luisteren’ naar je emoties omdat ze jouw wegwijzers zijn naar jouw behoeften en verlangens
  2. aandacht aan je denken: jouw emoties sturen in de gewenste richting omdat die ook ‘luisteren’ naar jouw gedachten, voorstellingen en verhalen

Hoe spreek ik de bron van vrede aan in mezelf? Welke vaardigheden beoefen ik?

Top

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.