Verandering

Het gevaarlijkste risico van allemaal: om je leven te laten passeren zonder te doen wat je écht wilt, in de hoop dat je later die vrijheid kunt kopen.

Laat ik meteen een open deur intrappen.

Het grootste probleem voor heel veel mensen, na zoveel jaar op het werk te hebben vertoefd en gezwoegd is dit:

Je voelt onrust en stelt je gemaakte beslissingen van weleer in vraag.

Is dit het nu?

Je hebt het gevoel dat er een stuk van je leven voorbij is en dat een aantal verlangens of dromen niet vervuld zijn, misschien zelfs nooit het levenslicht zagen.

Je vraagt je af of er andere mogelijkheden hadden kunnen zijn als je andere keuzes had gemaakt. Of misschien kom je tot de conclusie dat je helemaal niet het leven hebt geleefd waarvan je droomde als kind.

Misschien heb je het wel gehad? Zijn de goede keuzes van weleer opgebrand in een gevoel van saaiheid en eentonigheid. Met andere woorden: je hebt geen uitdagingen meer in je leven.

Zit je vast in je ‘zekere’, stabiele en veilige leven? Of kom je tot de conclusie dat je wel heel erg veel gewerkt hebt voor… ja voor wat?

Heb je een verlangen om die lang gekoesterde droom eindelijk van onder het stof te halen?

Of misschien weet je helemaal niet wat je wilt? Wat nu?

Geloof me, er zijn mogelijkheden! Gebruik jouw crisis om terug te leren ondernemen in je leven in plaats van het te ondergaan.

Stap uit die wachtruimte terug de weide wereld in!

Eerst even dit…


Het internet staat vol met tips en tricks die al jouw problemen kunnen oplossen. Doe dit en je krijgt dat. Volg het stappenplan en je bent verlost van… Hoeveel van die dingen heb jij al gelezen? Welke volgde je echt op en welke waren een meerwaarde voor jou?

Voor als je me nog niet kent. Welkom. Ik ben Peter. Hallo!

Ik ben een beetje een omgekeerd geval. Terwijl de helft van het internet vol staat met goede bedoelde suggesties wil ik je liever inspireren zodat je het heft zelf in handen gaat nemen.

Ik ben life∞work coach in Brussel en help mensen met kleine en grote levensproblemen op een soms tegendraadse manier terug in beweging komen: van iemand die het leven ondergaat naar iemand die terug gaat ondernemen in het leven. Hoe is dat als je dit leest? Klinkt het ook spannend? Mooi!

Levenskunst betekent voor mij een levenswijze, een praktische filosofie om in plaats van te overleven, het leven aan te gaan en te leven volgens een logica van welzijn om een goed en gelukkig leven te leiden. Ook wanneer het stormt. Als levenskunstenaar leer ik uit het lijden te stappen richting aanvaarding en vrede en stap ik richting welzijn…

Maar dit zijn natuurlijk maar een paar woorden die de samenvatting zijn van een veel groter en waardevol verhaal…

Wil je meer weten, piep dan even op mijn LinkedIn profiel of volg me op Instagram. Of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Dat iets simpel en eenvoudig lijkt, betekent nog niet dat het makkelijk is om te doen.

Laat ik eerst even ‘makkelijk’ definiëren. Want dat woord komt op marketinggebied toch vaak aan bod als ik de door de socials scrol. Herken jij deze ook? “In een x aantal stappen makkelijk van je probleem af!” Ze smijten met dat woord alsof alles moeiteloos op te lossen is. Poef! Als toverslag jouw uitdagingen verdwenen. Of dat je iets gaat ‘manifesteren’ en de honderdduizenden euro’s op je bankrekening gaan verschijnen. Ja, ook ik zeg dat bepaalde doelen halen simpel en eenvoudig zijn.

Maar dat betekent niet dat er geen werk te doen is. De mogelijke acties die je zou moeten doen om je verlangens en doelen te behalen zijn niet moeilijk. Jij weet ook wel wat je te doen staat. Maar wat maakt dat je er zelf niet aan begint? Of ergens blijft hangen… nadat je je muur vol vision boards hebt gehangen met jouw dromen… Wat alvast geen slechte stap is (ik heb er namelijk net zelf eentje gemaakt), maar wanneer begin je er nu werkelijk aan?!

Dus eerlijk, met welk middel ben jij in beweging te krijgen?

Er zijn veel manieren om je dromen waar te maken.
Er zijn nog veel meer methoden om je verlangens te verwezenlijken.
En die hebben allemaal hun waarde. Maar het zijn alleen maar hulpmiddelen.

Welke waardevolle informatie heb je dan eigenlijk nog nodig? Wat zijn de echte redenen waarom je niet in beweging komt?

Er zijn een aantal mogelijke tegentrekkende ‘onzichtbare’ touwen die je houden waar je bent:

  1. Je voelt je soms verantwoordelijk hoe iemand anders zich voelt.
    Wat laat jij om te doen omdat een ander er bijvoorbeeld triestig van zou kunnen worden? Dan zeg je tegen jezelf dat je wat je werkelijk wilt niet gaat doen omdat je de ander zou kunnen ambetant maken. Hoe reageert jouw lichaam op zo’n boodschap denk je?
  2. Je maakt je eigen behoeften ondergeschikt aan de behoeften van een ander.
    In welke bochten plooi jij je op dat moment om de ander het naar de zin te maken? En wat laat je allemaal voor jezelf? Hier komt vaak “Maar is dat niet egoïstisch?” Het lijkt in onze maatschappij wel alsof je zeer fout bezig bent wanneer je eerst voor jezelf kiest. Maar wat wil jij ten diepste? En zou je zelf iets willen van iemand anders als die er eigenlijk zelf niet achter staat?
    Jezelf wegcijferen, iets wat je vaak hoort, bestaat dus eigenlijk niet. Wie dat zegt, verraadt meteen een gebrek aan zelfkennis. Iemand cijfert zichzelf weg is strategie. Maar is dit nog wel de juiste strategie?
    Als je je als deurmat gedraagt, zullen anderen er hun voeten aan vegen.
  3. Je identificeert je met je rol, verplichtingen en verantwoordelijkheden die je hebt aangenomen in je omgeving.
    Wat als je bijvoorbeeld jouw werk belangrijker gemaakt hebt dan jijzelf? “Ik moet nog dit of dat…” omdat het van je ‘verwacht’ wordt. “Ik kan niet weg omdat…” of “Ik moet naar dat feestje want anders…” Je identiteit die je hebt aangenomen, jouw ‘waarheid’, kan wel eens een vermomde gevangene zijn.
    De keuzes die je goedbedoeld hebt gemaakt vroeger zijn misschien niet meer de keuzes die je vandaag zou maken.
  4. Misschien onderdruk je wel je negatieve emoties? Of ben je er door overweldigt?
    Welke acties onderneem je allemaal niet omdat je bang voor de reactie van een ander? Wat onderneem je allemaal niet om niet de verbinding met de ander kwijt te spelen? Om afwijzing te vermijden? Welke keuzes maak je allemaal niet uit angst in plaats van uit verlangen?

Samengevat komt het vaak op neer dat je ergens blijft om er bij te blijven horen. De band versterken om iemand een plezier te doen. Er is niets verkeerd om je te verbinden met anderen. Integendeel! Maar in hoeverre verbind je jezelf ten koste van jezelf?

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.