Over fouten maken

Het leven is te kort om alle fouten zelf te kunnen maken. Maar wie liever uit eigen ervaring wil leren, heeft daar uiteraard nog alle gelegenheid toe!

Dit is het uitgangspunt van dit artikel: hoe je anders kunt leren omgaan met fouten. Ik geef je dus enkele inzichten of andere kijken. Al besef ik dat lezen van zo’n artikels als deze en dan vaak hop naar het volgende artikel, podcast of boek je niet per se in beweging gaan brengen. Wat ga jij hierna mee doen?

Je kunt het paard naar het water brengen, maar je kunt het niet dwingen te drinken.

Het ding is niet zozeer hoe het komt dat jij of andere mensen fouten maken, maar hoe sommige mensen er desalniettemin in slagen om te gaan met fouten en daaruit leren.

Fouten maken: hoe je ermee omgaat, maakt het verschil

In plaats van te klagen, excuses te zoeken of anderen de schuld te geven, kun je beter een spiegel voor jezelf houden. Wees eerlijk en onderzoek wat JIJ anders had kunnen doen, zonder jezelf te veroordelen. Elke fout is een kans om te leren en te groeien, een waardevol cadeau dat je helpt om jezelf beter te begrijpen en je doelen te bereiken.

Accepteer wat er is gebeurd en onderzoek hoe je het in de toekomst anders kunt doen. Vraag jezelf af: “Hoe kan ik dit omzetten in een succes?” of “Wat kan ik leren uit deze ervaring?”

Een fout als leermoment: profiteren van fouten

Omarm je fouten. Alleen wanneer je je fouten kunt toegeven en erkennen, kun je ervan leren. De eerste stap in een groeiproces is erkenning en acceptatie. Het aanvaarden van wat gebeurd is, is niet gelijk aan zomaar goedkeuren, maar het geeft je ruimte voor volgende stappen. Op deze manier blijf je niet hangen in de fout of denkcirkels als “had ik maar”, “waarom heb ik dat nu gedaan” of het nog meer disempowered “hoe dom kan ik zijn”. Vervolgens kijk je hoe je dingen anders kunt aanpakken om je gewenste resultaat te bereiken.

Neem verantwoordelijkheid voor je fouten. Leg de schuld niet bij anderen en zoek geen uitvluchten of excuses. Trouwens, een beschuldigend standpunt naar anderen of jezelf, daar kom je gewoon niet verder mee. Elk mens, ook jij, doet op elk moment zo goed als die kan.

Aanvaard de bijzonderheden en eigenaardigheden van een ander. Hoeveel tijd is er al verspild door het wensen dat de ander anders moet zijn of anders moet handelen? En dan het liefst hoe jij wilt dat ze moeten zijn?
Wanneer de ander fouten of tekortkomingen vertoont hebben we de neiging te denken dat die ons het recht geven ons te ergeren en op te winden en wij die moeten bijsturen.
Dat uit zich niet alleen in boosheid en verwijten, maar ook het ogenschijnlijk heel zachtaardig zijn in de vorm van verwachtingen, ontgoochelingen, verdriet en andere vormen van emotionele chantage en manipulatie.
Niemand wil jou bewust ergeren of boos maken door fouten te maken. De ander is, net zoals jij, gewoon bezig met zijn eigen leven en zijn eigen problemen. Er lopen alleen maar dingen fout omdat mensen niet beter weten. Mensen doen altijd zo goed als ze op dit moment kunnen en ook de samenleving is zo goed als ze nu kan zijn.

Welk gevecht lever jij met anderen of de maatschappij? En wat valt er te winnen? Dat ze dan eindelijk doen hoe jij denkt hoe het moet? Hoe weet je trouwens dat jij het bij het juiste eind hebt?

Laat fouten je niet definiëren. Fouten maken zegt niets over wie je bent, maar alleen over wat je doet. Onthoud dat je altijd je vaardigheden kunt verbeteren. Ben je niet goed in teksten schrijven? Volg een schrijfcursus. Heb je moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief? Zoek tips op internet. Kom je er niet uit met je project? Contacteer iemand die hier ervaring mee heeft. Stel vragen, sta open voor suggesties van anderen en… groei!

Durf fouten te maken. Probeer iets nieuws of iets wat je beangstigend vindt. Stap uit je comfortzone. Spreek een vreemde aan op straat. Bedenk iets avontuurlijks. Je zult merken dat je zelfvertrouwen groeit en dat die griezelige activiteit misschien leuk wordt in plaats van beangstigend.

Durf buiten de gebaande paden te treden. Het leven is een speeltuin van mogelijkheden. Als je merkt dat je steeds in hetzelfde blijft hangen, is het tijd om je aanpak te veranderen. Laat je niet ontmoedigen door obstakels, maar zie ze als een uitdaging om je aan te passen en nieuwe oplossingen te vinden. Het leven is te kort om vast te blijven zitten in een sleur. Dus wees avontuurlijk, omarm verandering en ontdek wat er allemaal mogelijk is.

Het verleden is niet te veranderen. Ja, misschien heb je ergens in het verleden verkeerde keuzes gemaakt, maar die kun je nu niet meer veranderen en het is dus ook zinloos om je daar nog druk over te maken. Het leven gaat altijd door en verrassingen horen erbij. De kathedralen die wij nu kunnen bewonderen, zijn diegene die overeind zijn gebleven. De kathedralen die ingestort zijn, zijn er gewoon niet meer. De weg naar wijsheid is simpel en eenvoudig : fout op fout op fout, maar steeds minder en minder en minder.
Trouwens, het feit dat jij een fout ziet is misschien alleen maar fout door jouw interpretatie, verwachting, sociale context,… met andere woorden hoe jij denkt naar de dingen te kijken. Dat is niet per se dé waarheid.
Maar ook je zelfbeeld staat niet stil. Jij bent nu niet dezelfde persoon als zoveel jaar geleden. Waarschijnlijk heb je andere overtuigingen en kijk je anders naar bepaalde zaken. Je kunt dus ook bepaalde ideeën of gedragspatronen veranderen zodat je over de fouten van vroeger niet meer schuldig hoeft te voelen of ze niet meer moet verdedigen.

Maak fouten, maar blijf niet stilstaan. Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen, maar gebruik ze als een springplank naar succes. Het leven is te kort om stil te staan bij wat fout ging. Dus sta op, stof jezelf af en ga ervoor! Blijf acties ondernemen!

Fouten zijn geen obstakels, maar kansen. Fouten zijn zelfs nuttig. Zie fouten niet als belemmeringen op je pad, maar als waardevolle cadeautjes die je helpen om te groeien en te leren. Dus omarm je fouten, leer ervan en word een nieuwere en betere versie van jezelf. De enige fout die je niet moet maken, is fouten vermijden.

Als je mist, mis dan ook de les niet. – Dalai Lama

Stimuleer experimenten. Geef jij jezelf de tijd om te mogen prutsen aan je eigen ideeën? Wetende dat je de plank behoorlijk kunt misslaan. Een fout maken is gewoon een van de manieren waarop je iets kunt doen.

Vier fouten! “Hoera! Ik heb een fout gemaakt 😀”. Ik weet het, dat klinkt misschien nogal gekunsteld of fake voor de nuchtere mensen onder ons. Maar je kunt bijvoorbeeld ook fouten delen, zodat je anderen kunt inspireren of helpen. Dat scheelt hun weer tijd. En je kunt misschien samen erom lachen, want de kans is groot dat je ontdekt dat je niet alleen bent in fouten maken.

Ik dank de mensen die in hun leven fouten hebben gemaakt waar ik van heb kunnen leren. Het leven is nu eenmaal te kort om alle fouten zelf te kunnen maken. – Gerbert Bakx

Onthoud: Fouten zijn niet het einde, maar een nieuw begin. Ze zijn een kans om te groeien, te leren en jezelf te overtreffen.

Het leven zal je altijd uitdagingen en tegenslagen geven. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar wat echt telt, is hoe jij ermee omgaat.

Oefening

Een kleine oefening om een andere taal te gebruiken:

Ik ben fout, mis, verkeerd => het is anders uitgevallen, wat merkwaardig, ik ben creatief
Alles is mislukt => het is anders gelukt, er is veel ruimte, alles is nu weer mogelijk