Coaching

Maar wat vertelt deze mondvol definitie?

Als coach wil ik jou dus tot inzichten brengen, en vooral tot actie laten overgaan om andere resultaten te creëren in jouw leven.

  • Het is een resultaatsgericht proces: het gaat ergens naartoe. Bij elke sessie wordt dus eerst een doel vastgelegd.
  • Ik verwacht van jou engagement tijdens en tussen de sessies zodat er daadwerkelijk iets kan veranderen.

Waarom zou ik naar een coach gaan?

Wat jij zoekt is net in beweging komen. En toch doe je dat niet of hou je het niet vol.

Meer advies en kennis aan jou geven, gaat je niet per se in beweging brengen.
Advies geven is meestal wat wij zelf doen aan anderen. Alleen hebben we niet alles door waar een ander mee zit. En is dat advies eigenlijk wel origineel? Want vaak weten mensen al lang wat ze willen zeggen, maar ze doen het niet.

Dan komen vaak de opmerkingen en/of de uitvluchten: “Ja maar, hoe?” of “Ik weet het, maar toch gebeurt het niet”. Hier heeft de coach dan zijn meerwaarde!

Wat doet een coach precies?

De basis van coaching is vragen stellen. Zo kan jij jouw thema van alle kanten bekijken.

Als coach speel ik met de dynamiek van het gesprek. Ik ga je dus regelmatig onderbreken, het ritme en tempo en dus de energie van het gesprek veranderen, naar je luisteren, je oefeningen laten maken…

Ik mag ook graag je lichaam iets laten voelen in plaats van alleen je hoofd te laten nadenken.

Wat is coaching niet?
Wat ga ik als coach niet doen?

Waar professionele coaching zich onderscheidt van andere vormen van begeleiding is dat antwoorden, acties en beweging altijd uit de klant zelf komen.

Dat maakt dat een coach geen advies of tips gaat geven.

Wat is het verschil tussen coaching en therapie?

Het grootste onderscheid tussen een coach en andere soorten begeleiding is dat het uit de klant zelf komt. Er is dus een zekere mate van zelfredzaamheid aanwezig.

Bij andere vormen zoals consulenten, mentors, adviseurs, therapeuten gaan de begeleiders zelf meer aanbrengen, als experts. De coach is niet de expert bij de situatie van de klant, maar wel van het begeleidingsproces. Iemand die een voorstel doet wat je moet doen bij een situatie is dus geen coach.

Maar het is niet altijd zo dat coaches meer de begeleiders zijn en de therapeuten de behandelaars. Veel therapeuten zijn coachend en laten veel uit de klant zelf komen. Ook ik ga als coach in eerste instantie van alles uit jou laten komen maar soms heb ik ook manieren om het eens over te nemen of gebruik ik iets meer sturende methodes om uiteindelijk jou in beweging te brengen, maar ik ga steeds terugkeren hoe het is voor jou, of wat je daaruit meeneemt, …

Jij bent expert van jezelf, jouw situatie en ook van de mogelijke antwoorden en beweging. Ik (de coach) ben expert van het begeleiden van jouw proces.

Jij blijft onafhankelijk en autonoom. Jij behoudt op elk moment keuze in het proces. Je kunt dus jouw toestemming of medewerking intrekken of aanpassen.

Er zijn ook omstandigheden waarin het inschakelen van een coach juist niet de beste optie is. Een coach schakel je in als je in mentaal stabiel vaarwater zit. Ervaar je bijvoorbeeld grote stemmingswisselingen of depressie, dan is het wellicht beter om therapie te nemen: raadpleeg dan de huisarts.

Ben je klaar om de eerste stap te zetten naar self-empowerment?

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.