Wat ga ik als coach niet doen?

Er zijn veel misverstanden en bijhorende verwachtingen over wat een coach zoal doet. Een vaak voorkomende, en in tegenstelling wat de meeste mensen denken, is dat een coach geen advies gaat geven.

Wat maakt dat een coach geen advies of tips mag geven?

Ja, soms ligt er in een coachgesprek iets op mijn lippen waarmee ik een iemand de pap in de mond zou kunnen geven. Ik zou het een goedbedoelde mogelijkheid kunnen noemen. Maar wat maakt dat ik als coach niet gauw ga zeggen en sturen wat jij moet doen?

Coachen is jou (terug) de regie over jouw leven te laten nemen. Als ik zou zeggen om het eens zo of zus te doen, dan is dat net het omgekeerde. De bedoeling is net dat jij zelfredzamer wordt, krachtiger, met meer zelfvertrouwen. Niet afhankelijk van mij.

Wie ben ik trouwens om te weten wat jij moet doen? Als ik advies geef, lijkt het of ik het beter weet dan jij. En wie weet er nu het best wat klopt en passend is voor jou? Ja inderdaad: jij zelf!

Waar professionele coaching zich onderscheidt van andere vormen van begeleiding is dat antwoorden, acties en beweging altijd uit de klant zelf komen.

Wat jij zelf inziet is veel krachtiger dan dat ik het als coach ga voorkauwen voor jou. Ik begeleid, daag uit en stel in vraag maar ik ga er vanuit dat jij het vermogen hebt zelf antwoorden te genereren. Maar misschien lukt dat op dit moment niet zo goed. Daar kan ik je bij helpen!

Trouwens, jouw hersenen gaan smullen van alle mogelijke aangereikte oplossingen. Dat brein is content met de eerste de beste oplossing om terug opgelucht aan de orde van de dag verder te kunnen gaan. Het is verzot op het oplossen van problemen en wil zo graag begrijpen en controleren. Dat is een gemakkelijkheidsoplossing. Niet per se wat echt goed is voor jou of passend bij jouw verlangens. Misschien dat daarom veel mensen oplossingen zoeken op bijvoorbeeld websites en podcasts… maar welke blijven er echt hangen? Welke worden er echt geleefd? Welke worden er echt volgehouden?

Voor elk probleem lijkt er wel een deskundige, een specialist te zijn, die het probleem in jouw plaats zal oplossen. Dat maakt jou eerder tot hulpeloos. Een degelijke oplossing voor jouw probleem bestaat dan ook uit het zelf creëren en niet uit het stuur uit handen geven in de hoop dat anderen (artsen, therapeuten, een partner, vrienden,… een coach) het probleem in jou plaats zullen oplossen.

Ik heb het hier uiteraard niet over de praktische beslommeringen van het leven. Ga gerust hulp vragen bij een loodgieter, buur of YouTube als het water in jouw wasbak niet meer wegstroomt. Merk je het verschil tussen deze praktische problemen en lastigheden waar je tegenaan loopt waar je niet in verder geraakt?

Mag een coach dan nooit advies geven?

Als een optie, tip of prikkel zo voor de hand ligt, of iets een blinde vlek blijft die maar niet zichtbaar geraakt, durf ik dat misschien wel eens benoemen. Ik ga je echter nooit overtuigen. Want het doel en de aard moeten gerespecteerd worden: jou laten bewegen, uit jezelf.

Coaching gaat niet over jou meer te laten weten, maar over je meer te laten doen en zijn. Mijn werkwijze is er op gericht dat wanneer jij je traject met mij beëindigt, dat je aan het stuur van je eigen leven zit.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies. 

Ontdek meer van Peter Blanckaert

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder