Wat is het verschil tussen mensen die hun doelen bereiken en degenen die blijven dromen? Het verschil zit niet in WAT ze nu juist doen, maar in HOE ze het aanpakken.
In mijn coaching gesprekken zie ik regelmatig dezelfde patronen terugkomen. Florerende mensen zijn als een kaars in de wind – niet omdat ze nooit uitgaan, maar omdat ze die steeds weer opnieuw aansteken en zo manieren vinden om die toch maar te laten branden.
Waarom mensen onder andere vastlopen (en de kaars gedoofd laten):
- Ze zoeken naar dé magische oplossing (dat er niet is)
- Ze geloven dat dé oplossing te koop is (bij een coach bijvoorbeeld)
- Ze geven op (juist wanneer de eerste stappen spannend beginnen worden)
- Ze houden niet lang genoeg vast aan een experiment (en hoppen van methode naar methode)
- Ze geloven hun geniepige stemmetjes die steeds opnieuw komen met andere waarschuwingen
Verwachting: “WAT moet ik doen? Geef me de oplossing!”
Ik merk dat veel klanten in het begin verwachten dat ik als coach dé oplossing of toch wel de antwoorden zal geven in hun plaats. Maar geloof me, ik heb die niet. Ik weet enkel wat werkt voor mezelf in mijn levensomstandigheden, ervaringen, vaardigheden,… en dan nog!
Zelf ga ik meestal advies van anderen eigenzinnig aan de kant schuiven, omdat het niet bij mijn waarden past (dat wat ik echt belangrijk vind). Dus ga ik jou ook geen magische formule of oplossing aansmeren die je klakkeloos moet volgen. Ik zou je kunnen zeggen wat je moet eten om je honger te stillen, maar kan het niet in jouw plaats eten. Alleen jij kan je behoorlijk voeden.
Wanneer er een verwachting is dat een oplossing van buitenaf zal komen, dan moet men zelf het hoofd niet breken om door de ambetantigheden te gaan en zal een ander jou wel repareren, zoals een garagist jouw auto gaat repareren zonder dat jij daar iets aan hoeft te doen. Maar niets of niemand kan voor jou dromen en doelen werken, alleen jij kunt voor jezelf werken.
En uiteraard heb ik het hier niet over dat je geen hulp kunt vragen bij praktische problemen. Ik heb het hier enkel over wat maakt dat jij niet vooruit komt met datgene waar je eigenlijk wel enthousiast over bent.
Wat ik als coach wel doe is door middel van gerichte gesprekken en oefeningen je helpen ontdekken waar je gedreven over bent en inzicht te krijgen welke obstakels je letterlijk blokkeren om naar een volgende stap te gaan.
HOE kun je het anders aanpakken?
Tijdens het coachingproces kunnen de antwoorden die je ontdekt je verrassen. In plaats van voorgeprogrammeerde oplossingen te bieden, moedig ik je aan om antwoorden te vinden die resoneren met je eigen waarden en motivaties. Deze ontdekkingen kunnen leiden tot inzichtelijke momenten die niet alleen je huidige situatie verbeteren, maar ook een dieper begrip van jezelf en je doelen bieden.
Door je aanpak te veranderen, kun je je dromen omzetten in realiteit. Stel dus ook eens de vraag:
“HOE kan ik vastberaden doorgaan tot het werkt?” dan alleen maar “WAT moet ik nu juist doen?”
Wat zijn hier belangrijke ingrediënten? Durven en blijven bewegen én erop los prutsen, Wat je geniepige stemmetjes of anderen er ook van (zouden kunnen) zeggen. Resultaten zijn niet gebaseerd op magische formules, maar op het constant uitproberen en bijstellen.
Het is een beetje, bedenk ik mij nu, hoe ik mijn teksten schrijf (zoals deze hier). Ik experimenteer me er op los, soms met goede resultaten en soms met uitblijvende resultaten. En toch doe ik vatberaden door. Ook als mijn geniepige stemmetjes er wat van vinden, zoals “Mensen gaan geen klant willen worden bij mij als ze lezen dat ik geen oplossing geef”.
Ik heb de mogelijkheid en de kracht om deze beperkende overtuiging te overrulen met meer empowerende: een coach luistert, is betrokken en gelooft in de eigen kracht om zelf oplossingen te ontdekken.
Mijn vraag is dan ook: ‘Ik ben benieuwd hoe jij dat gaat aanpakken!’ Hierdoor geef ik jou verantwoordelijkheid en help je bevrijden van je beperkingen. Ik stel vragen die je inspireren in plaats van adviezen en instructies te geven. Zo stimuleer ik groei en groter denken. Ik herinner je er voortdurend aan dat je altijd kunt leren!
Niets van wat ons overkomt is erg als we er de lessen uit leren en er de vruchten van plukken. – Confucius
Als je dus liever niet alleen aan de slag gaat, kies dan geen coach die je vertelt wat je ‘moet’ doen. Of jij dit advies wilt geloven is up to you ;-).