Inleiding

Wanneer ik het leven vergelijk met een reis, dan neem ik hier op mijn website er twee elementen uit:

  • De reiziger, jij en ik, met onze persoonlijke waarden, al dan niet gemotiveerd om te reizen.
  • Een praktische kaart met daarop mogelijke wegen en bestemmingen.

Ik kan niet zeggen welke wegen jij moet bewandelen om een goede levensreis te maken. Die keuzes maakt iedereen voor zichzelf met een eigen kompas: jouw persoonlijke waarden.

Een kaart kan niet de dagelijkse lastigheden oplossen, maar kan misschien mogelijkheden aanbieden. Dat is toch de bedoeling van wat ik hier wil aanbieden. Ik pretendeer hier niet dat ik volledig zou zijn of toereikend. Iedere zin mag voor mij in vraag gesteld worden.

Wanneer je als reiziger verdwaalt denken velen dat het probleem bij henzelf ligt. Dat er iets grondig mis is. Ik ga er echter vanuit dat je wellicht de verkeerde kaart vast hebt voor de verkeerde plek. In onze huidige maatschappij hebben velen een te ontoereikende kaart meekregen om een waardevolle reis te maken. En in de huidige tijd is verdwalen in de vorm van louter consumeren en scrollen zeer makkelijk natuurlijk.

Op deze pagina’s heb ik het niet over jou als individu met al je redenen, excuses, overtuigingen, ervaringen… om al dan niet de weg te nemen die je hebt gekozen. Inderdaad, ook geen weg kiezen is uiteindelijk kiezen. Hier ben ik enkel de cartograaf en stel ik kaarten samen.

Zij die spreken, weten niet.
Zij die weten, spreken niet.

Lao-Tse (604-507 v. Chr.)

Die kaarten heb ik natuurlijk niet zelf gemaakt. Net zoals de ene kaars de andere aansteekt en met één kaars duizenden kaarsen worden aangestoken, zo tracht ik het ene hart met het andere te verlichten. Mijn bronkaarten gaan terug tot de tijd van de Boeddha en de Griekse filosofen.

Alle existentiële vragen komen voort uit vertwijfeling en vrees.
Het zoeken naar antwoorden op de grote vragen is een poging om
controle te krijgen over de onrust die we voelen.

Maar het gaat er niet om dat je op iedere
vraag een sluitend antwoord vindt.

Waar het om gaat is dat je je kunt ontspannen
in het ongemak van het niet-weten.

Erik Van Zuydam

In de naweeën van de eerste coronalockdown hier in België, werd ik voorzichtig thuisgeschreven door mijn huisarts. Het woord burn-out viel, alhoewel ik in tegenstelling tot velen niet in een fase van lichamelijke klachten was, zoals uitgeput zijn. Het punt waar ik aan de noodrem trok, was toen ik emotionele ‘hoogtepunten’ beleefde in de vorm van plotse prikkelbaarheid en enorme boosheid.
In die paar rustmaanden ging ik op zoek hoe ik mijn leven anders kon leiden. Ik kwam toevallig het boek De strategie van het geluk van Gerbert Bakx tegen.
Na het lezen en toepassen merkte ik structurele verbeteringen van mijn denken en dus van mijn gemoedstoestand. Ik kreeg terug energie om te ondernemen en voor het eerst sinds jaren voelde ik mij goed.
Je zult wel begrijpen dat ik enthousiast ben over deze ontdekking van Levenskunst en dat ik niets leuker vind dan er andere mensen mee kennis te laten maken.

Heb je het gevoel dat je verdwaald bent en je er zelf niet zo goed uitgeraakt?
Misschien kan ik je helpen? Ik bied 1-1 coachgesprekken aan.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.