Cartograaf

Cartograaf

Mijn klant heeft alles wat hij wilt. Hij heeft bereikt wat die in zijn school- en studietijd voor ogen zag. Een ‘goede’ job, een partner en een eigendom. Hij kan (bijna) alles kopen wat die op materieel vlak wilt, heeft waarschijnlijk een hoop vrienden en kennissen… Maar toch voelt die zich ergens leeg. Er is lijden in de vorm dat het leven zinloos, richtingloos, gevoelloos of betekenisloos wordt ervaren. Met andere woorden er is iets niet aanwezig wat er wel zou moeten zijn. Het leven is al een stuk voorbij. De zaken waarvoor hard gewerkt en geleefd werd geven niet die definitieve geluksgevoelens. Sommige mensen worden onverschillig en ‘gevoelloos’, terwijl anderen juist onrustig worden en constant op zoek gaan naar iets om de leegte mee op te vullen. Mijn klant voyageert constant tussen deze twee tegenpolen.

“Wat nu?” denkt hij.


Voor deze (en andere) mensen doe ik het dus: coachen.

Ik kan helpen om vrede te creëren, welzijn en geluk als alternatief van het creëren van koopkracht of rijkdom. Dat wil niet zeggen dat die spullen of die imago’s de rug gekeerd moeten worden. Mensen kunnen iets daarnaast cultiveren: een nieuwe levenskaart, die helpt om het leven zelf in handen te nemen en niet meer zo afhankelijk te zijn van bepaalde omstandigheden en dingen.

Van ondergaan naar ondernemen.

Een van die dingen die inspanningen in de weg staan, zijn de verhalen en overtuigingen die we te horen krijgen, die we gaan geloven en tegen ons zelf gaan vertellen. Deze verhalen kloppen vaak niet met de realiteit en leiden dan tot foute beslissingen, zoals een reiziger die kan verdwalen omdat hij een onjuiste kaart gebruikt. Mijn coaching gesprekken kunnen helpen om iemands onjuistheden op zijn huidige kaart op te sporen.

Het leven is een soort reis door een onbekend gebied. Mensen kunnen dus alleen maar vertrouwen op een gids of op bepaalde kaarten. Dit betekent op bepaalde filosofieën of wijsheden. Als coach kan ik bepaalde routes aanbieden, bijvoorbeeld via mijn website en andere communicatiekanalen. Routes die ik zelf heb bewandeld, maar ook paden die anderen hebben gelopen. Op die levenskaart staat niet welke route er zou moeten genomen worden voor een gelukkig leven. Er zijn immers verschillende routes getekend, mogelijke paden om te exploreren en te verkennen. Die levenskaart is enkel een instrument om terug in beweging te komen in het leven. Ze kan worden gebruikt als hulpmiddel om een nieuwe toekomst te creëren.

In het exploreren van bepaalde routes zit geen bedoeling om te achterhalen waarom iemand zus of zo is, of wat maakt dat die zo gekozen en al dan niet gehandeld heeft. Hoe die met andere woorden daar geraakt is. Het gebruik van redeneringen, waarbij wordt beweerd dat een bepaald gedrag het gevolg zou zijn van externe omstandigheden en allerlei ‘factoren’ wordt heel vaak gehanteerd. Maar dit soort ‘verklaringen’ reduceren iemand eerder tot een slachtoffer, een willoos iemand die enkel kan ondergaan door externe omstandigheden of diverse wetenschappelijk klinkende ‘factoren’. Dat kan een heleboel verklaren, kan ook best interessant zijn, maar daarmee gaat men volledig voorbij aan de keuzevrijheid die elke individu heeft waarmee die kan omgaan met die omstandigheden en ‘factoren’.

Als coach ga ik dus niet iemands persoonlijke levenskaart bouwen aan de hand van verklaringen en factoren, of beproefde ervaringen van lotgenoten, maar haal ik uit die persoon wat die nodig heeft om het heft in handen te nemen om zelf zijn eigen levenskaart te maken.

Iedereen kan dit. Zeker als je in staat bent om deze tekst te lezen. Dan beschik je over alle onderdelen om van je leven eindelijk iets te maken, van te zijn wie je wilt worden in plaats van te worden wie je bent.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies. 

Ontdek meer van Peter Blanckaert

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder