“Peter, ik ben op zoek naar een balans tussen werk en leven”.

Laat ik het maar meteen zeggen: ik geloof niet in balans. Ik ben er mij zeer van bewust dat dit regelrecht ingaat wat we in de maatschappij en de reclames horen. Dat woord wordt vaak gebruikt om een gevoel van evenwicht en harmonie te uit te drukken.

Eentje die ik tegenkwam in de boekskes: “Zo breng je je gedachten en emoties in balans in 7 stappen”.

Mensen zoeken vaak naar innerlijke rust en balans in hun leven. Een gezonde balans tussen werk en privéleven is een veelvoorkomende wens. En op zich lijkt de beeldspraak wel te kloppen: je doet iets om de balans te herstellen die blijkbaar uit evenwicht is. Van een belofte gesproken.

Maar die balans is volgens mij een grote illusie. Want dat zou betekenen dat er een statische toestand van evenwicht zou bestaan die je zou kunnen bereiken en behouden.

Maar het leven is voortdurend in beweging en in verandering. Er bestaat geen statische balans. Het leven is een aaneenschakeling van voortdurende aanpassingen en keuzes.

Stel je voor dat je een drukke fulltime baan hebt. Je hoeft maar een slechte nacht te hebben, onverwachte problemen op het werk op te lossen, ziek te worden, een vriend in nood te helpen, een loslopende hond tegen je auto te hebben, een onverwachte regenbui die je loopsessie dwarsboomt, of een onverwachte ontmoeting met iemand die je lang niet hebt gezien… Succes om dat in evenwicht te krijgen!

In plaats daarvan benadruk ik het belang van dynamiek en flexibiliteit in het leven. Het is belangrijker om te leren omgaan met deze veranderingen dan te streven naar die statische (onbereikbare) balans. 

Het is belangrijker om veerkrachtig te zijn en een aanpassingsvermogen te ontwikkelen. Veerkracht betekent dat je in staat bent om te herstellen van tegenslagen, je aan te passen aan veranderingen en zelfs sterker uit uitdagingen te komen. Het gaat om het vermogen om flexibel te blijven en je aan te passen aan nieuwe omstandigheden zonder overweldigd te raken.

Ik moedig daarom aan om te focussen op persoonlijke groei en ontwikkeling in plaats van op het bereiken van een perfecte balans. Veerkracht kan worden versterkt. Door te leren hoe je effectief kunt omgaan met stress en tegenslagen, kun je beter navigeren door de onvoorspelbaarheden van het leven.

En absoluut, je kunt zoveel mogelijk structuur in je dag steken en dagelijkse routines implementeren om bijvoorbeeld meer rust te creëren. Dat kan zeker een positieve invloed hebben. Ik sta bijvoorbeeld altijd op hetzelfde uur op, schrijf in de ochtenduren, drink geen koffie voor 10 uur… Maar de uitdaging zit erin om de zogenaamde dwarsbomen het hoofd te bieden.

En, behalve als je een kloosterleven kunt leven, zijn die er constant. Daar zit voor mij de groei als mens. Veerkracht ontwikkelen om in te spelen op al die onverwachte gebeurtenissen zonder in een emotionele kramp te schieten van bijvoorbeeld boos worden (en dat de hele dag in stand houden door aan iedereen te vertellen wat je nu toch hebt meegemaakt en je niet kon doen wat je echt wilde).

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.