Waarom kom jij ’s morgens je bed uit? Waar doe je het voor?
Geld verdienen is niet het antwoord. Dat is niet je waarom. Dat is een resultaat. Een wat.
Je weet wat je allemaal doet in je leven en werk. Dat is meestal wel helder. Hoe je dat uiteindelijk doet of gedaan hebt is ook wel duidelijk. Maar weet je nog waarom je die keuzes gemaakt hebt?
En wat als die keuze niet meer juist voelt?
Meestal zoeken we een nieuwe wat in ons leven. Want dat is toch het meest duidelijke, het meest tastbare zou je kunnen zeggen. Dat is toch het doel? Een nieuwe hobby. Of een nieuw werk. Of een nieuwe partner.
Meestal beginnen we met een wat te zoeken: bijvoorbeeld, ik wil een nieuwe baan in de gezondheidszorg (wat). Hoe doe je dat? Eenvoudig: je gaat als eerste stap opleidingen volgen. Dan solliciteer je en kom je op je nieuwe baan… blijkt het toch niet helemaal dat te zijn wat je er van verwacht had. Waarom? Omdat je je waarom vergeten bent.
Ook in onze communicatie naar anderen gaan we vaak in deze volgorde: Ik doe dit (wat) op deze manier (hoe) omdat ??? (en bij de waarom blijft het vaak stil).
Of, ik heb een nieuwe auto (wat) die al deze opties heeft (hoe), omdat…?
Wat als ik je eens tot het omgekeerde uitnodig?
Eerst je waarom achterhalen, dan je hoe en pas daarna je wat.
Laat ik zelf een voorbeeld geven uit mijn leven:
Ik geloof in alles wat ik doe, dat ik in plaats van het leven te ondergaan, ik mijn verantwoordelijkheid opneem en dus ga ondernemen in de breedste zin van het woord. Het is pas zo dat ik een verschil kan betekenen in de wereld en bovendien ben ik geen klachtoffer die steeds maar de omstandigheden en anderen de schuld geeft voor wat me overkomt (waarom). Ik experimenteer en oefen in praktische en eenvoudige vaardigheden in het leven om in beweging te komen en te blijven bewegen (hoe). Ik heb ‘toevallig’ ook een coachpraktijk in het leven geroepen om anderen ook te helpen in beweging te komen (wat). Interesse in een kennismakingsgesprek? 😇
We kunnen de wat, de hoe en het waarom linken aan ons brein
Wat is gelinkt aan ons nieuwe brein (neo cortex), de ratio. Daar waar zich ook onze taal bevindt. De feiten en de cijfers. Daar waar we redeneren en bewust nadenken.
De hoe (vaardigheden en gewoonten) en de waarom zijn gelinkt aan ons oude brein (dat wat we met de (zoog)dieren gemeen hebben). Daar waar ons overleven zit en onze emoties. Emoties die ons handelen en gedrag sturen. Daar waar we voelen of we van iets meer willen of net minder. Hier is, zoals de andere zoogdieren, geen taal aanwezig. Woorden kent dit oude brein niet.
Daarom dat aan de wat met zijn feiten en cijfers makkelijker woorden te geven is. Maar hoe stuurt zo’n informatie ons gedrag aan? Je kunt iemand alle informatie geven, maar zal het die motiveren om er iets mee te doen? Om in beweging te komen?
We zeggen meestal dat ons buikgevoel zegt dat het niet goed voelt. Of dat we iets volgen met ons hart of ziel. Maar er zijn geen lichaamsdelen die ons gedrag sturen. Dat doet ons oude brein, met zijn emoties. Daar waar ons waarom zit. En uiteindelijk ons handelen (hoe).
Voorbeelden, Peter. Geef ons voorbeelden!
Doe je iets omdat je capabel bent of het kunt (wat)? ↔ Doe je iets waarin je gelooft (waarom)?
Doe je iets voor het geld (wat) zodat al je (angsten voor) problemen opgelost worden? ↔ Doe je iets waarvoor je een verschil kan maken in de wereld (waarom)?
Wil je rijk en beroemd worden? Ben je op jacht naar resultaat? (wat) ↔ Wil je iets doen voor een betere toekomst voor iedereen (waarom)?
When you’re about to quit, remember why you started – Connor Mcgregor
Waar geloof jij in? En waar ben jij uiteindelijk van overtuigd?
Wat is jouw plan? Welke methode zoek je? ↔ Waar droom je van? Wat verlang je? Waar geloof je in? Waar word je enthousiast van?
Wil je iets omdat het moet? ↔ Wil je iets omdat je het wilt? Wat wil JIJ? Wat is jouw waarom?
En ken je mensen die je inspireren? Wat is hun waarom?
Ben je overtuigd? Er zijn drie manieren om je waarom te bepalen:
- Je waarden bepalen.
- Je missie bepalen.
- Je waarden en je missie bepalen 😉.
Over waardenvol leven leiden heb ik ’toevallig’ een zelfcoching gids: Ik leef een waardenvol leven.
Een missie bepalen is een vaak onderwerp in mijn coaching sessies.
Geïnspireerd op de TED-talk van Simon Sinek: