Standpunten

Standpunten

Welke kijk op de wereld heb jij? Naar welke standpunten ben jij naar op zoek?

Wanneer je zaken in je leven wilt veranderen of wilt groeien als mens, naar welke wereldbeelden ben je op zoek? En in hoeverre ben je bereid om dat eventueel te veranderen?

Er zijn minstens drie redenen wat maakt dat mensen op zoek gaan naar andere standpunten:

Validatie. Mensen willen soms hun eigen mening bevestigd zien. Horen ze wel bij de groep die hetzelfde zegt? Dit is niet per se slecht, maar het fnuikt persoonlijke groei. En wat maakt dat de gedachten van de massa de juiste zijn? En kloppen die met waar ze naartoe willen in hun eigen leven? Hoe zou het zijn om eigen standpunten te vormen op basis van de eigen redelijkheid in plaats van de emoties van de samenleving te volgen? Uiteindelijk zal het najagen op validatie niet veel ruimte creëren voor persoonlijke groei.

Antwoorden. Wanneer mensen niet zelf een antwoord kunnen vormen is er altijd de mogelijkheid om op zoek te gaan naar standpunten van anderen. Er zijn inderdaad heel veel inspirerende antwoorden te vinden. Maar in hoeverre gaat men het advies van anderen ook daadwerkelijk opvolgen, een antwoord die eigenlijk kloppend is in hún leven? Het zoeken naar antwoorden bij anderen kan misschien een vertrouwelijke kijk geven. De valkuil is hier dat men het leven van een ander nastreeft en niet op zoek gaat wat men eigenlijk zelf wilt.

Wijzigen. Hoe zou het zijn als je tegengestelde levenshoudingen zou opzoeken? Wanneer je afstand neemt van je eigen vaste gedachten en meningen en bereid bent om eens te kijken met de ogen van anderen? Of zelfs van gedachten te veranderen!

Het kan intuïtief soms wat tegentrekken. Zo las ik een aantal jaren geleden dat ik niet kwetsbaar ben. In een wereld waar de emotionele vermeende wonden en kwetsuren ons om de oren vliegen klinkt dat best eigenaardig. Ik heb die uiteraard niet. Ze zijn fictief: metaforen, gedachten en uitspraken die ik vroeger tegen mezelf zei. En hoe denk je dat mijn emoties en vervolgens mijn lichaam reageert als ik zeg dat ik kwetsbaar ben? Terneergeslagen, hulpeloos, machteloos… . Als ik wil groeien als persoon heb ik een andere taal nodig: Ik ben verbaasd; ik ben opgeschrikt. Voel je hoe dat anders binnenkomt?

Het bevragen van andere perspectieven is belangrijk, zelfs noodzakelijk om een goed leven te leiden. Niet alleen de overtuigingen van anderen kunnen ons leven vorm geven. Denk zelf ook na wat je wilt aanvangen met je leven!

Kun je daarbij je hart volgen?


Inspiratie voor deze tekst vond ik hier: 3 Reasons to Seek Other POVs – The Minimalists

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies. 

Ontdek meer van Peter Blanckaert

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder