Kwaliteit

Wat is dat toch met de dwangmatige gedachte dat er moet geproduceerd worden à volonté? Zo snel en efficiënt mogelijk. Want ja, anders kost dat natuurlijk. Kosten in de vorm van geld of in de vorm van vergelijken dat de ander toch al een stuk verder zit dat jij… om er maar een paar te noemen. Wat brengt dat eigenlijk allemaal op? Meer vrijheid op een snelle manier? En hoe ziet dat er dan uit? En ten koste van wat allemaal?

Ik ben daar geweest – opgebrand ondanks schijnbaar succes. Ik voelde een constante druk om meer te doen, wat leidde tot burn-out én meer ontevredenheid. Een druk die ik af en toe nog wel eens in mijn nek voel blazen.

Iedereen weet dat steeds maar meer doen niet duurzaam is op termijn. We zijn geen machines en hebben ook rust nodig! En toch…

Wat klinkt beter voor jou?
20 artikelen schrijven in een uur?
Of zelf een zeer kwalitatief artikel schrijven gedurende uren?

Wat zou je een beter schrijver maken? Of is alleen maar de output van tel? Er komt misschien meer ‘waarde’ uit de aanpak om teksten uit te spuwen, maar hoe zit het met je eigen vaardigheden leren?

Muzikanten en ook atleten verbeteren zich door volhardend en continue te trainen en te herhalen om de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen behalen – een sporter ben ik niet, wel een muzikant. Ook al zeg ik soms dat het beter is om te bewegen en stappen te zetten in plaats van per se iets perfects af te leveren, zeker in het begin – maar als je iets wilt bereiken en goed in iets wilt worden, wat maakt dan dat er vanalles geforceerd moet worden?

Ikzelf ga voor een zinvol leven. Voor veel mensen blijkt dit een toegevoegde waarde leveren aan het leven en de samenleving.

Dan vraag ik me af of het leveren van kwantiteit boven kwaliteit iemand een zinvol leven kan geven? Kwaliteit vergt tijd. Het proces is langzaam. En het gaat niet als vanzelf. Ook al bestaan er allerlei technologische hulpmiddelen, die trouwens echt kunnen helpen!

Hoe zou het zijn om je productiviteit af te meten aan de hand van kwaliteit in plaats van kwantiteit? Zelfs als je slechts 1% beter wordt in wat je doet, ben je productief.

Met andere woorden: niet meer doen, maar minder doen. Zit daar dan ook niet meer vrijheid in?

Hoe ziet een zinvol en kwaliteitsvol leven er voor jou eigenlijk uit?

Ik ben Peter en coach mensen via 1-1-gesprekken. Ik draai in mijn berichten die ik hier post de ‘werkelijkheid’ graag eens binnenstebuiten. Om eens andere mogelijkheden te exploreren. Maar ook ik heb geen monopolie op ‘de waarheid’. Wat ik hier schrijf is niet absoluut, maar een zienswijze, een verhaal, een filosofie… op dit moment. Misschien heb je er wat aan, nu of later.

In mijn coachgesprekken geef ik je geen adviezen. We exploreren jouw obstakels én mogelijkheden. En zoals steeds met respect voor andere keuzes en zienswijzen. Hoe jouw leven eruit ziet is niet gelijk aan wat anderen daar van vinden…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.