Meesterschap

Iedereen weet

Op het internet staat het vol met tips en manieren om ergens miraculeus en vooral snel goed in iets te worden. Dan denk ik: ik speel al jaren trombone en heb al veel fantastische muziek kunnen spelen in fijne orkesten… maar wat ik daar allemaal voor moet (blijven) doen! Ik ben dan nog amateurmuzikant die probeert iedere dag een uur te oefenen. Dat is veel. Maar ook zeer weinig in vergelijking met de echte beroepsmuzikanten.

Hoe kun je een vaardigheid in slechts enkele dagen onder de knie krijgen? Een kleine gewoonte laten inslijten duurt meestal al een kleine maand. Maar de tijd die veel mensen willen besteden aan iets leren lijkt wel gesmolten. Sommige tutorials beweren een vaardigheid in slechts een paar minuten te leren. Dan rijst de vraag of dat ding beheerst wordt?

Beheersing van vaardigheden en kennis is niet zoals iets onmiddellijke willen, kopen en een paar uur later geleverd zien op de dorpel van je voordeur. De realiteit is iets minder miraculeus. En misschien zijn er niet veel manieren om ergens goed in te worden? Volgens Confucius zijn er drie manieren van leren: door imitatie (de makkelijkste), door ervaring (de bitterste) en door nadenken (de nobelste). Ik vind deze tekst [The Only Way to Become Amazingly Great at Something] inspirerend en maak er zelf het volgende van:

  • Ten eerste kun je iets leren door erover te lezen of te luisteren naar anderen die weten hoe het moet, maar vooral door te doen.
  • Doe dan nog wat meer. Op dit punt begin je te begrijpen. Deze fase kan misschien maanden duren.
  • Doe nog wat meer. Na een paar jaar word je er al wat goed in.
  • Doe nog wat meer. Als je leert van fouten en niet bang bent om fouten te maken, ga je van goed naar geweldig.
  • Na ongeveer 6 à 10 jaar kun je een echte meester worden, weliswaar afhankelijk van hoe vaak en hoeveel je het doet. Sommigen schatten dat het 10.000 uur kost om iets te beheersen, maar dat zal van persoon tot persoon verschillen, afhankelijk van de vaardigheid en tal van andere factoren.

Ik heb geen weet dat ons lichaam in de afgelopen jaren al zo geëvolueerd is om kundigheid sneller aan te leren. Ja, technologie is geëvolueerd. Maar daar haal ik alvast niet de muziek van mijn leven uit.

Ja maar…

“Ik wil niet meer [vul maar zelf in]. Ik probeer al jaren, maar het lukt me niet af te leren.” Afleren!? Als iemand een vreemde taal wilt leren, moet die toch niet eerst zijn moedertaal afleren?

Het is niet altijd makkelijk.
Zeker. Skiën is bijvoorbeeld niet gemakkelijk. Maar je leert het door het te doen. Niet door een boek erover te lezen En ook niet door eerst wandelen af te leren.

Hoeveel boeken wil je lezen? Hoeveel cursussen wil je volgen? Hoeveel uren internetfilmpjes wil je bekijken alvorens er echt aan te starten?

Er is niemand die goed is in zijn vak die het al minstens 6 jaar niet doet – geen leraar, geen timmerman, geen ontwerper, geen architect, geen schrijver, geen componist, geen kunstenaar, geen trombonist,… zelfs de natuurtalenten zijn na jaren nog steeds op zoek naar verbetering.

Het vergt verlangen, het vergt energie, het vergt misschien een andere mindset, het vergt heel veel doen. Raak niet ontmoedigt als het in het begin niet altijd lukt. Plezier, zoals je het in het begin van jouw leerproces misschien had voorgesteld zal misschien af en toe ondergesneeuwd worden met bittere emoties. Wanneer een stemmetje tegen je zegt dat je moet opgeven, probeer het dan nog eens.

Als je als ware meester plezier leert te hebben onderweg, leer je er van te houden. Vind dat verlangen. Doe het, lees er niet alleen over. Koop geen enkel product of boek of lees geen internetartikel dat beweert je iets te leren in minuten, uren, dagen. Ze liegen. Wanneer het klikt, wil je het de hele tijd doen, tot soms ’s avond laat of heb je ervoor goesting om ’s morgens voor het ochtendgloren uit je bed te springen.

Doe het, blijf het doen en blijf het telkens nog één keer doen. Het is de enige manier om een meester te worden.

Het goede nieuws? Iedereen kan het. Het kost gewoon wat tijd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies. 

Ontdek meer van Peter Blanckaert

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder